onsdag 21. desember 2011

Fredag 16.12.11

Hva her jeg gjort i dag:
I dag startet jeg med tempmåleren. Vi fant ut at vi skulle skifte til et termoelement. Forskjellen mellom et termoelement og et pt100 element er de at her er det spenningen som endres. I dag var siste dagen så jeg var fast bestemt på å bli ferdig. Det var fort gjort å bytte termoelementet. Så i det vi skrudde på PDI-regulatoren, så kom det opp en temperatur. Den var på rundt 19C grader celsius. Vi hadde endret range settingen til J-element. Altså den type termoelement vi brukte. Så vi skrudde på varmeelementet og ventet. Vi stilte også inne Set-verdien til 40 grader. Vi ventet med å skru på pumpen til en del av vannet i tanken rakk å bli varmt. Etterhvert åpnet vi ventilen fra nivåtanken littegran. Så skrudde vi på pumpen. Da ville det bli en liten sirkulasjon i vannet, så det rakk å bli varmt inne i varmtvannstanken.
Vis man ser på PID-regulatoren til høyre,
kan man se at det står 52 grader. Da hadde den stått på en stund.

Her bruker jeg et varmekamera.
På skjermen kan man se temperaturen.
Tilslutt begynte temperaturen å bli gavn over alt. Vi stilte inn regulatoren på 41 grader og den gikk til 41 grader.

Her på bildet vises resultatet:
Resten av dagen gikk til prøving av anlegget. Vi testet også AT=Auto tuning. Det vil si at anlegget tester seg selv, og stiller inn riktige verdier. Når den hadde stilt inn verdiene prøvde vi den, ved å regulere utslippet fra tanken. Resultatet var skuffende. Verdiene vi hadde stilt inn fungerte mye bedre enn disse. Det tok lengre tid før den klarte å stabilisere seg.

lørdag 17. desember 2011

Torsdag 15.12.11

Hva har jeg gjort i dag:
I dag hadde vi bare en time med automasjon. I går ble vi ferdige med nivåreguleringen. Så nå stod temperaturreguleringen for tur. Vi hadde fortsatt feilmeldingen. vi kunne ikke gjøre noe før den var borte. Så denne dagen gikk bort til å lese i boka, og manualen. I boka leste jeg blant annet om hvordan et pt100 element fungerer.

Pt100 element
Et pt100 element er jo basert på dette med at metaller endrer motstand når temperaturen endrer seg. Så ved 0 grader celsius vil elementet ha 100Ω i motstand. Man har jo også andre elementer med en annen motstand.

Hovedproblemet er at vi for opp en feilmelding. På denne melding står det at det ikke er koblet til et måleelemenet. Men det er koblet til.

Ellers har jeg ikke rukket å gjøre noe annet.

Noe jeg har lært i dag:
Jeg har lest og lært litt mer om regulatoren. Har også frisket litt hvordan et pt100 funker.

Er det noe jeg lurer på:
Hvorfor regulatoren ikke funker. Men ellers er det ingen ting.

onsdag 14. desember 2011

Onsdag 14.12.11

Hva har jeg gjort i dag:
I dag startet vi med å prøve å finne ut hvordan regulatorene fungerer. Når vi skrur på regulatorene får vi bare opp noen feil-beskjeder.


Feilmeldingene vi fikk opp:

Den første var på nivåregulatoren, der det stod SCLL. Jeg leste i alle brosjyrene for å finne ut hva dette betydde. Jeg klarte å finne hvor det stod men skjønte ikke hva feilen var. Så prøvde jeg å se om signalet kom inn i regulatoren. Det gjorde det heller ikke. Jeg prøvde derfor å se om det var mulig at vi hadde koblet feil, og det stemte det. Vi hadde byttet om på nivå og temp. Så jeg byttet om disse. Men feilmeldingene var fortsatt ikke borte. Så jeg prøvde å skifte polaritet. Men meldingen forsvant ikke. Da var det å se om sensoren var riktig koblet. Det første jeg prøvde var å se om den hadde spenning, noe den hadde men det var feil polaritet. Nok en gang endret jeg, og da hadde den spenning. Et lys begynte å blinke når vi trykket på knappen på toppen. Så var det å lete etter hvordan sensoren kunne vite hvor mye vann som var i tanken, da skulle det først være helt tomt i tanken. Så trykte vi på knappen, så skulle tanken være helt full. Når den var det trykket vi nok en gang på knappen. Denne infoen ble lagret i selve sensoren. Når dette var gjort fikk vi opp noen tall på regulatoren.

Her på bildet er det 2 forskjellige tall. Det øverste tallet viser ER-verdien, altså hvor mange prosent vann det er i tanken. På det nederste tallet vises SKAL-verdien, det er den verdien som det skal være. Så her er verdien helt riktig i forhold til det den er stilt inn på.

På regulatoren vistes det tall fra 0-10. Altså 0 er 0%. og 10 er 100%. 


Innstilling av regulator:
Det første vi gjorde var å sette er-verdien(altså hvor mange prosent det skulle være i tanken) på 5.6=56%. Da satte vi P-verdien=35 I-verdien=5sek. Dette var bare helt tilfeldig innstilling. Noe vi syntes kunne virke sånn nogen lunde rimelig. I det vi trykket på startknappen skjedde det ingen ting, motoren begynte å gå, men det var bare på minimum=15Hz. Jeg koblet derfor multimeteret i serie mellom regulatoren og frekvensomformeren. Der viste multimeteret 4mA=0%. Mens på regulatoren, sto det at den sendte ut 100%. Jeg fant ingen feil. Så jeg satte meg på nytt ned å så i brosjyrene. Fant ingen feil. Det eneste var en innstilling på omformeren. Jeg hadde stilt inn på feil området. Jeg stilte inn på 0-10V signal, mens signalet vi sender til omformeren er på 4-20mA. Men selv om jeg endret dette, skjedde det ingen forandring. Så jeg prøvde nok en gang å endre polaritet. Da, når jeg trykket på anlegget startet det. Da ble jeg veldig glad. Det gir også en lykkerus når man for det til etter så mange ukers arbeid. Det var ordentlig moro.

Så når nivået begynte å nærme seg, så sank prosenten ut av regulatoren og hertzen sank. Det tok ikke mange sekundene før nivået hadde rettet seg ut. Dette var ganske så perfekt innstilling man kan få, når det er et jevnt tap av vann. Men med en gang jeg begynte å vri på håndtaket, så gikk det litt i surr for regulatoren. Den brukte lenger tid på å stabilisere seg nå, enn når det rant mer vann ut igjennom røret. 

Så i dag fikk vi nivåreguleringen til å funke, og innstillingene ble ganske så nøyaktige. Så i morgen blir det å prøve oss på temp-regulatoren. Den kan bli litt verre tror jeg. Siden det tar ganske lang tid før vannet blir varmt. Men vi skal gi 110%. Kanskje er vi heldige å for det til å fungere i vertfall.

Har jeg lært noe i dag:
I dag har jeg minnet meg selv på dette med polaritet. Det er veldig viktig at den er riktig vis ikke kommer man ikke langt. Har også lært meg selv enda mer om parametre, og hvordan stille inn regulatoren og omformeren. Reguleringsteknikk må være det vanskeligste jeg har lært om innen Automasjonsfaget, mens også det morsomste. Det er utrolig morsomt når man for det til, og at alt går av seg selv.

Er det noe jeg lurer på:
Det jeg lurer på er hvordan vi skal få til temp-regulatoren. Men det får vi til i morgen.


PS: I morgen kommer det en film av anlegget. Fikk ikke lastet den opp i dag.

Tirsdag 13.12.11

Hva har vi gjort i dag:
I dag startet dag en med en gang å bytte frekvensomformer. Vi skulle bytte med en annen gruppe, så vi byttet fra oss den på 0.18kw med en på 0.75kw. Mens Kristian koblet fra våres frekvensomformer, koblet jeg fra den andre, det var fort gjort. For at vi ikke skulle surre med ledningene, og for å spare tid. Merket Kristian alle lederne med en teipbit hvor det stod nummeret på koblingspunktet. Vi ville helst ikke skru fra alle kablene fra rekkeklemmene. Så vi løsnet alle mutterne i hjørnene, og vippet brettet frem over. Jeg stakk hånden min inn bak brettet å holdt igjen mutteren mens Kristian skrudde. Dette gikk fort, så vi var ganske glade for å slippe å koble fra alle kablene.

Så var det nødstoppens tur. Det er en stor fordel at den funker. Jeg tok en titt inne i skapet. Feilen var jo ganske logisk, og veldig dum. Vi hadde klart å bruke L-fasen fra sikring nr 2. Så når vi brøyt L-fasen på sikring nr 3, så hadde jo dette ingen virkning. Jeg startet å følge lederen fra F2:2 for å se hvor alle lederne ledet, og hvor de var koblet til styrestrømmen. Det tok ikke lange tiden før jeg fant feilen. Lederen var helt unødvendig i det hele tatt. Den var ikke i bruk, så det var bare å fjerne den. Når dette var gjort funket nødstoppen som den skulle. Det eneste som vi kunne ha endret, var at nødstoppen fjerner strømmen fra alle komponentene. Dette kunne vi endret med å sette den i serie med stoppknappen. Da ville ikke all strømmen bli borte, bare til styringen. Det har blitt mye feilsøking igjennom skoleåret i år og i fjor. Jeg vet ikke om det er positivt eller negativt. Jeg må jo ha gjort noen feil siden jeg må feilsøke. Men jeg føler at jeg har begynt å få en teknikk på hvordan jeg skal komme frem til feilen. Så det går fortere og fortere.

Vi satte i stikkontakten, nå måtte vi stille inn parameterne til frekvensomformeren. Dette er altså innstillingene til frekvensomformeren og regulatorene. Jeg stilte først inn hvordan den skulle bli styrt. Jeg stilte den inn så den startet når vi trykker på startknappen på panelet. Etter dette stilte vi inn minimumsfrekvensen og maksimumfrekvensen. Nå var det bare å prøve å starte motoren. Vi trykket på startknappen og den startet. Lyset lyste og pumpa gikk.



Her kan man se at lyset lyser, og at vannet blir pumpet opp i den øverste tanken.
Problemet nå var å få regulatoren til å regulere og sensoren til å måle.





Dette er styrepanelet.
De øverste knappene og lyset, er til nivå.
Og de nederste er til temperatur.

Har jeg lært noe i dag:
Jeg har lært at man må stille inn parametere for at komponenter som frekvensomformeren skal virke.

Er det noe jeg lurer på:
Det jeg lurer på er hvordan man stiller inn regulatoren og hvordan den fungerer.

mandag 12. desember 2011

Mandag 12.12.11 Nesten ferdig!!!

Hva har vi gjort i dag:
I dag startet vi med å få ferdig rekkeklemmene, Kristian sto for de aller fleste. De tok litt tid, vi hadde rekkeklemmetabellen å se etter så det var ikke noe problem. Denne gangen ville vi ikke ta ut brettet en gang til. Så vi gikk igjennom en sluttkontroll. Her skal man krysse av på at alle ting er gjort riktig. Vi foretok også en isolasjonstest hvor vi målte mellom fase og jord. Og mellom alle fasene. Da måler man at det ikke er kontakt mellom flere faser eller fase og jord.
Her er meg som foretar en isolasjontest.
Etter at vi hadde gått igjennom alle punktene stemte alt. Det letta ganske på trykket. De var godt å vite at det ikke var noe feil med dette. Så slikt så skapet ut når vi var klare for testing.
Jeg syntes at skapet så ganske så ryddig ut. Alle kablene går dit de skal. Men før vi kunne teste trengte vi vann. Da var plutselig halve klassen med å fylle vann på tanken. Skulle nesten tro det var dugnad. Vi måtte ha varmtvannstanken full, det måtte være vann i begge vanntankene. og det måtte være vann i pumpa.

Her vises gutta som fyller vann i en eske.
Vi fant ut at det var den mest effektive måten å fylle tankene på.


Så i det vi har fått en del vann i rørene begynner vannet å sildre ut. Alle pakningene var tette, altså de vi hadde tettet selv. Mens de vi bare hadde skrudd fast rørene i var det lekasje i. Vi prøvde å skru til alt vi hadde. Men det stoppet ikke. Det var bare røret som gikk ned i vanntanken som var tett. De to andre tilkoblingene prøvde vi å tette med teip rundt gjengene, men det ble fortsatt ikke nok tett.

Vi fant til slutt ut at vi skulle bytte ut koblingene. Så da var det bare å finne noen nye, og smøre sanitærpasta og hamp rundt. Da ble det tett på første forsøk.

Det var litt bøss i vannet. Men vi har
et filter som filtrerer det bort.

Så var det på tide å sette på strømmen. Må si jeg var ganske spent på om det skulle funke. Etter alle kontrollene vi hadde foretatt, skulle det funke. Og det gjorde det. Lysene blinket her og der. Og skjermene lyste opp.

Kontaktorene og alt fungerte som det skulle. Men vi hadde klart over laske over nødstoppen. Så den hadde ingen funksjon. Så i morgen blir det å fjerne en ekstra leder som jeg fant ut var overflødig. Vi fikk ikke prøvd motoren siden frekvensomformeren var beregnet på motorer opp til størrelsen 0.18KW, mens motoren vi bruker er på 0.8KW. Så den må også skiftes ut. Noe av det første vi gjorde når vi begynte på prosjektet var å finne riktig type frekvensomformer, så det må ha blitt noe surr der.

Har jeg lært noe i dag:
I dag har jeg øvd mer på å foreta sluttkontroll, megge og tette koblinger til rør.

fredag 9. desember 2011

Fredag 09.12.2011

Hva har jeg gjort i dag:
I dag har vi gjort det siste innen kobling av innmaten(koblingsbrettet) i skapet. Det var å koble til strøm som skulle gå til regulatorene. Så gikk vi over alle skjemaer og så til at de var riktige. Vi brukte også multimeter for å finne ut om det var koblet riktig. Vi så etter at alt så bra ut. Deretter satte vi inn brettet. Festet det med muttere. Vi fant også ut at vi skulle bore et hul til i skapet så vi fikk inn alle kablene.

Sånn så skapet ut etter ferdig koblet:
For at skapet skulle tilfredsstille kravet om jording, måtte vi jorde skapet. Dette gjorde vi med en ledning mellom skapet og skapdøren. Det var flere punkter som var en del av skapet som vi kunne koble kabelskoen på. 

Sånn så rekkeklemmene ut etter at det var ferdigkoblet.

Så dette var dagen i dag.

Har jeg lært noe nytt:
Har lært hvordan man lager hull til nippler.

Er det noe som er uklart: 
Nei, ikke nå.

onsdag 7. desember 2011

Onsdag 07.12.2011

Hva har vi gjort i dag:
I dag begynte vi å tegne punkter på tegningen for temp-regulering hvor lederne skulle innom rekkeklemmer. Dette var jo ikke så vanskelig, det ble ganske likt styrstrømmen for nivå. Vi koblet opp dette og feilsøkte, og fant ingen ting. Vi fjernet enda et par kabler så det ble mer oversiktlig. Føler at arbeidsmoralen ikke har vært helt på topp. Men når vi blir ferdig med dette her, og får gått over. Så blir alt så mye bedre. Da kan vi koble på kablene og begynne å teste/innstille anlegget.

Har jeg lært noe i dag:
Ikke noe nytt.

Er det noe jeg er usikker over?
Nei, ikke nå.


Det ble ikke så mye å skrive siden det var lite vi gjorde, det tok bare litt tid. Men det vil komme mer snart.

Tirsdag 06.12.2011

Hva har vi gjort i dag:
I dag ble det enda en ny omgang med omkobling. Men vi bestemte oss for å ta ut selve brettet fra skapet. Dette ville gjøre alt mye lettere med hensyn til kobling. Jeg og Kristian satte oss ned for å se på tegningene en gang til. Så fant vi ut hvor vi ville plassere rekkeklemmene på tegningen. Vi endret en del også. Etter at vi endret tegningene, koblet vi om. Deretter brukte vi multimeteret til å finne ut om vi hadde kontakt mellom riktige steder og at det ikke var kortslutning. Så ble det skrevet på rekkeklemmetabellen. Dette var det vi gjorde hele dagen, det tok ganske lang tid. Vi ble ferdige med styrestrømmen for nivå.

Det er ganske kjedelig når prosjektet startet kjempebra, også må vi begynne å endre ting sånn som det her. Men det viser jo bare en ting, at det rett og slett har vært for dårlig tegning og planlegging i starten.

Har jeg lært noe i dag:
Bare det samme som gårsdagen.

Er noe uklart?
Nei.

mandag 5. desember 2011

Tirsdag 29.11.12


Hva har vi gjort i dag:I dag var det å fortsette med de siste tilkoblingene som gjenstod. Det var selve inntaket av kablene og tilkoblingen til rekkeklemmene. Det første vi koblet til var motoren. Vi var nødt til å koble til skjermen rundt kabelen til jording. Både på motoren og til frekvensomformeren.Grunnen til dette er at det ville bli en antenne for høye frekvenser ellers. Så fant jeg ut at jeg hadde koblet bryterne litt feil. Jeg tenkte at det skulle gå et signal ut fra alle bryterne og lyset, men da måtte det ha vert en PLS som signalet gikk inn i. Men det var det jo ikke. Så jeg koblet bryterne i serie. Da ble det en leder for holdekretsen, en for stoppbryteren og en fra lyset. Så det gikk akkurat med ledere. Så var det å få en oversikt over hvor alle lederne skulle inn. Det var Kristian som hadde koblet innmaten i skapet og viste hvor ledningene skulle inn.Men her ble det litt surr. Så jeg tegnet en ny oversikt over hvor alle ledningene skulle koble på rekkeklemmene. Vi fikk koblet til strøm, motor, regulator og brytere.

Her er et bilde av motorkablen som
er koblet til frekvensomformeren.



Hva har jeg lært i dag:
I fjor brukte vi ikke å tegne på rekkeklemmer på tegningene, vi lærte aldri at vi skulle det. Så nå merket vi ganske fort hvorfor vi burde det. Da for man en mye større oversikt over hvor alle ledningene skal. Det vil gjør alt så mye enklere. Så det er noe jeg har lært. Jeg har også lært at man må koble til skjerm på motorkabelen hvis den skal kobles til en frekvensomformer.

Noe som er uklart?
Ingen ting.

Mandag 05.11.11


Hva har vi gjort i dag:
 I dag startet dagen med "Nettverk". Vi hadde Frode som er IKT-lærer. Vi lærte litt rundt hvordan et nettverk er bygd opp, hvilke komponenter er det som må brukes og lignende. Vi lærte også noen "commands" for hvordan man kan feilsøke vis man ikke har nett.

Det vi startet med var å snakke litt om IP-adressen. En ip-adresse er en adresse som kan spores til enhver pc og andre ting som er koblet til et nettverk. Ip-adressen kan se slik ut. 197.68.22.132. For å sette opp et nettverk trenger man først en opperatør. Fra operatøren for du signaler. Disse sendes inn i en router, her fordeles TV, Internett og sånt. Så man kan f.eks ha en utgang til trådløst nett, en til TV og en utgang til telefon. Dette er det man hovedsakelig trenger.

Vis man skal sette opp et "LAN" (Local Area Network"), trenger man en Switch. Denne gjør så ikke alle sammen som er på det samme nettverket kan lese hverandres mail f.eks. Man kan også bruke en" HUB", dette er en dårligere utgave av en "Switch". Her vil alle motta den samme infoen. Så den er ganske så upraktisk. Resten av dagen gjorde vi oppgaver. 



Hva har jeg lært i dag: 
Vi gikk igjennom dette veldig fort i fjor. Så dette ble på en måte litt repetisjon. Men jeg har jo lært blant annet litt mer om ip-adressen, og hvordan alle komponentene fungerer sammen.

Noe som er uklart? 
Det var ingen ting som var uklart.

Om meg

Bildet mitt
Tranby, Buskerud, Norway
Hei, mitt navn er Eivind, jeg er 17år og går vg.2 automasjon. Jeg går på Røyken videregående skole. Jeg har stor innteresse for automasjon og vil veldig gjerne dele min hverdag på automasjon, både så du kan se hvordan det er her og så du kan spørre spørsmål. Så jeg har derfor fått i oppgave å skrive om dette. Jeg vil oppdatere bloggen hver Mandag,tirsdag,torsdag og fredag.