lørdag 29. oktober 2011

Festo-model

Gårsdagen startet med oppgave 4, jeg hadde gjort ferdig alt.
Det eneste som manglet var å overføre PLS-programmet.
Da jeg overførte dette programmet fikk jeg opp en melding,  jeg fant ikke ut hva som var galt så jeg spurte min klassekamerat Benjamin. Han fant fort ut hva som manglet siden han hadde hatt samme problem. Det viste seg at jeg ikke hadde noen "task" på PLS'en, da dette ble endret funket det.

Oppgaven gikk ut på at en sylinder styres med en 5/2 ventil, som er koblet til PLS'en. Når jeg trykker på knappen skulle sylinderen gå fort ut, og sakte tilbake. Sånn ble det seende ut:

Da jeg var ferdig med denne oppgaven, demonterte jeg brettet og brettet jeg brukte til motorstyring.


Festomodell
Da var jeg ferdig med alle oppgavene som vi "Må" gjøre. SÅ jeg ville prøve en festomodell.
Festo er en produsent av industriell automasjon. Denne modellen er en såkalt flyttearm. En arm som kan finnes i en prosses, hvor den for eksempel skal flyttet noe fra et samlebånd til et annet.

Min oppgave var å tegne opp nødvendige pneumatiske og elektriske tegninger.

Sekvens
Jeg startet med å lage et word-dokument hvor jeg skrev ned hvordan handlingen skulle skje, og hva som skulle skje.

Men da jeg kom til PLS-programeringen stod jeg fast, jeg viste ikke hvordan jeg skulle få dette til å gå systematisk så den ikke hoppet over punkter, så når vi i fjerdetimen fikk vikar fikk jeg spurt Jan Helge(Automasjonslærer VG.3).

Han sa at jeg først skulle lage en "minnecelle" i PLS-programeringen, dvs at alt går fra punkt til punkt, så ingen ting blir hoppet over. Får at den skal gå videre til neste del må et eller flere kriterier oppfylles.
Sånn ser PLS-programeringen ut:
Her er sekvensdiagrammet i PLS'en.




Her er sekvensdiagrammet på papir.
Dette er et bilde av en minnecelle, Først har man "M0". Denne aktiveres bare en gang, dette er når man starter PLS'en. Dette er sånn at hvis det skulle bli strømbrudd, vil hele prosessen starte fra starten av og ikke midt i. Første funksjonen vi har er M1, i denne funksjonen skal sylinder "C2" gå i pluss. For at denne skal gå i pluss må visse kriterier være ok, her må "M0" være utført, altså at PLS'en er på, så må Funskjon "M12" være ferdig og "Trykknappbryteren" må være aktiv. Sånn fortsetter det hele veien.

Her på bilde ser man hva som skjer når utgangene på "Minnecellene" er aktive.
Og hva som skjer på "M1" "M2" osv.

Her er til slutt et bilde av selve modellen:


Gjorde ferdig programmeringen på fredagskvelden. Så da er det bare å kjøre i vei med oppkoblingen ;)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Om meg

Bildet mitt
Tranby, Buskerud, Norway
Hei, mitt navn er Eivind, jeg er 17år og går vg.2 automasjon. Jeg går på Røyken videregående skole. Jeg har stor innteresse for automasjon og vil veldig gjerne dele min hverdag på automasjon, både så du kan se hvordan det er her og så du kan spørre spørsmål. Så jeg har derfor fått i oppgave å skrive om dette. Jeg vil oppdatere bloggen hver Mandag,tirsdag,torsdag og fredag.