mandag 28. november 2011

Rørlegger

I dag fortsatte vi på rørleggerdelen. Siden jeg var helt fersk i innen rørleggerdelen så ble det en del spørring. Men vi startet med å skru ned alle rørene. Det var ikke så vanskelig, det var bare å holde igjen med en skiftenøkkel og skru med en annen skiftenøkkel. Det tok ikke all verdens tid. Men etter dette fant vi ut at vi skulle lage anlegget på en annen måte. Vi skulle føre røret fra nivåtanken til bånn av varmetanken, også føre vannet fra vannet fra toppen av varmetanken over i det siste reservoaret.
Da vil det alltid være fullt i varmetanken. Så jeg startet med å måle lengden fra bunnen av nivåtanken til koblingen på varmetanken. Så brukte jeg en rørkutter, dette er et verktøy som logisk nok kutter rør.
Man bruker den ved å klemme den rundt røret og skru til på skruen. Da vil er lite sagbladet bli presset mot røret og sakte men sikkert delt i to. Etter at røret var kuttet Satte jeg på en kom. Dette er så røret skal bli helt tett når jeg  skrur fast røret. Lengden på røret var ganske så bra, kanskje en anelse for langt, men røret satt. Så koblet jeg på rør fra varmetanken til vannreservoaret:
Dette var fort gjort. Hadde alle delene som trengtes. Så var det å plassere motorer/pumpa. Vi fant ut at vi plasserer pumpa over vannreservoaret  med et rør ned i vannet. Først satte aksel opp en plattform med plass til motoren/pumpa. Deretter måtte jeg ta fra hverandre en gammel kobling, som var brukt masse silikon på. Den var nesten umulig å få fra hverandre, men det gikk til slutt. Da viste det seg jo i tillegg at vi ikke skulle bruke den, vi brukte heller noen andre koblinger. De nye koblingene måtte være tette så da brukte vi "Hamp og sanitær pasta(Fett)".

Så det første jeg gjorde var å surre hamp rundt koblingen. Noe som er viktig å gjøre da er å surre riktig vei. Det skal surre samme vei som man skrur så hampen blir strammet og  ikke slakk. Det er også viktig å ikke ta for mye.
Etter at hampen er surret skal man ha på Sanitær pasta, dette er en masse som hjelper til å tette igjen.
Så når dette også er smørt utover  er det bare å skru inn koblingen.

Dette gjorde vi 3 forskjellige steder. Så var alt ferdig. Så sånn ser anlegget ut nå:


Når innmaten til koblingsskapet er på plass er vi klare for å kjøre i gang anlegget.

Helt til slutt i dag vil jeg ta med et bilde av juletreet som er kommet, det er visst nok ikke noe julestemning men det er et fortsatt et juletre. Så det betyr jo at julen ikke er så alt for langt unna, for håpe at ikke snøen er så langt unna også.

fredag 25. november 2011

Prosessmodell

I dag var det å fortsette  med oppkoblingen av prosessmodellen. Jeg startet med å koble opp regulatoren, det var bare å ta å koble til strøm som jeg hadde lasket fra den andre resistoren. Så var det å koble til inn-signaler og ut-signaler. Dette tok litt lengre tid pga tykkelsen på jordingsklemmen, den var litt for tykk. Men jeg fant til slutt en ny jordledning, en som var tynnere (0,75mm2). Så var det til slutt å koble opp nødstopp.
Når alt var koblet opp ble det seendes slik ut.  Foreløpig ser det litt rotete ut med hensyn til alle kablene som henger ned. Jeg har festet noen av kablene med strips, men har ikke strammet til. Gjør ikke det før alt er ferdig. Da vil ingen kabler henge løst og det vil se skikkelig ut.
Så nå var det på tide å begynne med rør-delen. Vi skal ha en ny vanntank, og må derfor koble om på rørene . Jeg har aldri jobbet med rør og lignende, så dette kan bli en liten utfordring. Jeg vet at Kristian har holdt på med dette før så han har litt erfaring. Det var fortsatt vann i tanken, så dette måtte pumpes opp. Så jeg lagde en midlertidig hovedstrøm og styrestrøm på et brett. Hovedstrømmen var allerede koblet opp på brettet mitt, så jeg manglet bare styrestrøm. Dette fikset jeg fort med en vribryter. Men for at vi skulle få sugd ut vannet måtte vi fylle på litt mer vann, så var det bare å starte motoren. Vi fikk sugd ut alt vannet, men når vi hadde skrudd den av luktet det svidd. Det viste seg å være motorvernet. Jeg hadde koblet hovedstrømmen riktig, men jeg hadde ikke koblet den på i styrestrømmen. Så når det gikk for stor strøm igjennom skjedde det ingen ting. Dette er jo noe som er veldig viktig, når jeg koblet opp anlegget. Tenkte jeg bare på at motoren skulle gå. men det står ingen ting på motorskiltet angåendes strømmen, så jeg tenker jeg skal regne ut dette på mandag:
 Men en gang må jo være den første, det er jo derfor man går på skole, nettopp for å lære. Det var det vi rakk i dag.
Oppsummering av uken
Denne oppgaven vi har fått i prosjekt til fordypning er veldig gode oppgaver. Her jobber vi sammen på en gruppe, og man får prøvd seg med enda større anlegg enn de brettene vi har jobbet med før. Dette er en perfekt måte å lære på, man får en oppgave. Man tegner tegninger, samarbeider, prosjekterer tiden det vil ta og hvem som gjør hva, og man er nødt til å lese en del for å lære det nye i oppgaven som man ikke kan så mye om. Foreløpig ligger gruppen vår veldig bra an. Vi har jobbet effektivt sammen, så vi har holdt en stødig fart. Så foreløpig ser det bra ut. Har lært en del denne uken, blant annet har jeg lært litt om bruk av kabelbru. Vi har ikke brukt det før så det var jo nytt, så er det jo ganske nytt å holde på med regulering av varmeelementer. Man blir jo også litt mer kreativ når man holder på sånn. Og det vil kommer mer beste uke.


Ohms lov og Kirchofs lov

I dag var det på tide å repetere litt om ohms lov og kirchofs lov. Dette er det lenge siden vi har jobbet med så det gjorde ingen ting, det er bare bra med litt repetering. Vi har jo tross alt ikke jobbet med dette siden vi hadde el-energi i fjor. Vi fikk noen enkle oppgaver i starten og så ble det litt mer "Kompliserte" oppgaver etter hvert. Det er greit at vi har noen sånne repetisjoner i løpet av året.

onsdag 23. november 2011

Styrepaneler og kabelbruer

I dag fortsatte jeg og Kristian å koble. Jeg fortsatte å henge opp kabelbruer. Sånn så det ut etter at alle kabelbruene var hengt opp.

 Det ble en del saging med baufil for å tilpasse i lengden. Jeg fikk koblet opp styrepanelet og en regulator: 
 

Når man holder på med dette så er det bare kos, det er kjempe morsomt og tiden flyr fort. Man står der i sin lille verden og kobler opp, henger opp og skrur. Etter en del teori er dette veldig bra.

Det første jeg gjorde var å koble styrepanelet. Jeg brukte en 4 leder til øverste rad og en 4 leder til nederste rad. Hver rad bestod av 2 brytere, start og stopp og et lys. Den ene raden er til nivå regulering og den andre er til varmeregulering. Så da brukte jeg en ledning til med felles strøm inn, også tre ledninger tilbake fra bryterne og lyset. Dette er den enkleste veien å gjøre dette på med færrest kabler. Jeg gjorde noe av det samme med regulatoren, jeg brukte først en 2 leder + jord til første regulatoren også har jeg lasket over til den andre regulatoren. 

Mens jeg gjorde dette stod Kristian for kobling av innmaten i skapet, etter min mening ble det seendes veldig bra ut.
 
Vi er nesten ferdig det meste av koblinger, så når vi blir ferdig med dette, så er det klart for å endre på vann-delen av anlegget. Da skal vi legge til en ekstra vannbeholder og endre litt på strukturen til de fleste rørene. Regner med at vi kommer til å begynne med dette på fredagen.

tirsdag 22. november 2011

Prosessmodell

I dag var Aksel borte, men Kristian var tilbake. De fleste skjemaer var ferdige, men det var noen få igjen. Dagen startet med en liten "briefing", så Kristian ble oppdatert på hva oppgaven gikk ut på og hva vi hadde gjort. Kristian gjorde ferdig hovedstrømmen og styrestrømmen til nivåregulering, jeg skulle gjøre ferdig loopdiagramet og styrestrømmen. Etter at dette var gjort begynte vi å se litt nærmere på anlegget, vi hadde jo planlagt å bygge det om. Så jeg tok ned et par kabelbruer og PID-regulatorene. Vi skulle endre så det ble seendes ut som på bilde.


Vi har i tillegg fått vite at vi har noen blinkende lys som vi kan bruke, dette kan vi jo da bruke hvis det skulle bli for lav vannstand. Har ikke fått tatt noen bilder i dag men kommer mer i morgen ;)

mandag 21. november 2011

Prosjekt til fordypning

Prosessmodell
I dag startet vi med PTF-faget, altså prosjekt til fordypning. VI hadde fått tildelt grupper og oppgaver på forhånd. Jeg kom på gruppe med Knut Aksel og Kristian, vi hadde fått et prosjekt med en prosessmodell. Vi skal lage et anlegg med mengderegulering og varmeregulering. Så det første vi startet var å lage en fremdriftsplan. Her fordelte vi oppgaver, siden Kristian ikke var der, delte jeg og Knut Aksel ut oppgavene. Det så slikt ut:

Her er det lagt inn oppgaver, når de påbegynnes og når de skal avsluttes. Mine oppgaver er markert i grønn, Aksel sine oppgaver i rødt og Kristian sine oppgaver i blått.

Jeg fortsatte videre med utstyrsliste og loop diagram. Dette er et diagram som viser hvordan målesløyfene og reguleringsløyfene ser ut. Viser også hvordan man skal koble opp de forskjellige komponentene.

Så dagen i dag gikk mest ut på å komme i gang, planlegge og tegne tegninger. Satser på å kunne begynne å koble og bygge om anlegget i morgen :)

lørdag 19. november 2011

Uke 46

Denne uken har det vært mye Automasjon og fremføringer.
Har ikke hatt tid til å skrive noe pga prosjekter.

Men denne uken har vi stort sett jobbet med oppgaver om reguleringsteknikk og fått prøvd oss på noen modeller vi har i klasserommet.

Her er det et bilde av hvordan man foretar utregninger som angår Reguleringsteknikk.
Legg til bildetekst
På denne modellen som jeg jobbet med skule trykket i en tank justeres, så motoren pumper vann inn i tanken, inne i denne tanken satt den en føler som føler trykket.

På denne skjermen stiller man inn hvor stort trykket skal være. Dette er hvor mange prosent av tankens maks trykk, som det skal være i tanken.

Så vår oppgave er å stille inn denne så den blir perfekt. Så den stiger med ønsket hastighet og stopper på riktig sted.


På slutten av uken skulle vi lære om entreprenørskap. Da fikk vi en lærer som heter Frode.
Han fortalte litt i starten hvordan det fungerte når man skal starte et firma. Vi fikk senere i oppgave å starte vårt eget firma, i denne oppgaven skulle vi finne på en foretningsidè, sette opp det økonomiske, finne ut hvilke selskapsform det skulle være: AS, ASA, DA. 



Jeg hadde da en ide om lagervirksomhet. Dette firmaet skal stå for automasjon innen lager, dvs at firmaet skal lage anlegg som henter varer på lager. Det lages en liste over alle varene som skal hentes. For at dette anlegget skal bli mest mulig «Smart» er det en god del ting som skal skje. Dette anlegget består av en form for skinner som går igjennom hele lageret og innom alle reolene. På skinnene går det vogner som automatisk plukker opp varene. Alle varene som skal hentes blir bestilt på internett eller i butikk. Disse bestillingene sendes til selve computeren for anlegget, alt blir lagt i en liste. For at vognene skal hente mer enn en vare, fylles det opp lister for reolene. Så når listen for reol 5 er full. Så henter en vogn alle varene. Vognene blir også løftet oppover for å hente varer i høyden. Varene blir også hentet etter en stund, så bestillingen ikke blir forsinket. Tilslutt blir alle varene kjørt med vognen ut til lastebiler eller til vareutleveringen i butikken.


Men jeg tror ikke jeg kommer til å starte mitt eget firma. Hvis man skal starte sitt eget firma må man satse, alt fra hus og bil til mindre pengebeløp. Det kreves også veldig mye tid. Så jeg holder meg til  være ansatt i en bedrift :)

Dette er hva jeg har gjort denne uken :)

mandag 14. november 2011

Fredag

På fredag var det på tide å fortsette med oppgave hefte, hadde ikke holdt på med reguleringsteknikk før så jeg måtte lese en god del for å få til oppgavene. Det var bare 3 timer siden engelsk i de 3 siste timene.

Torsdag

På torsdag var det bare en time, i denne timen begynte vi på Reguleringsteknikk. Timen startet med en fabel som ble lest av Jack. Denne handlet om forskjellige typer reguleringsteknikker. Så fikk vi et hefte med forskjellige oppgaver. Timen ble ort over.

mandag 7. november 2011

Klosseflytter

I dag gadd jeg ikke å surre mer med den tidligere programmeringen. Så jeg bestemte meg for å gjøre hele oppgave på nytt. Jeg fant ut at det ville gå fortere, jeg hadde tenkt på dette i helgen så jeg begynte med en gang. Jeg startet med å tegne et helt  nytt sekvensdiagram, dette var fort gjort. Så brukte jeg bare den gamle programmeringen og endret alt som var der. Dette brukte jeg 2 timer på, så i stede for å rote enda mer med dette så ble jeg fort ferdig.

Oppgave
Selve oppgaven gikk ut på å flytte alle klossene i en firkant, det ble brukt stempler til dette og sensorer. Det skulle ikke brukes tidsrele, det gikk fint uten. Dette anlegget hadde to forskjellige stillinger, "Man" og "Auto". Når man vridde bryteren på "Man", måtte man trykke på "Start" knappen får hver runde, mens i "Auto" gikk den bare runde etter runde.
Først måtte man sette "Hovedbryteren" i
"1", da skrudde man på anlegget
Så måtte man sette den i "Auto" Eller "Man"
Så til slutt måtte man vri den over på "Start"


Her er det en film som viser anlegget i drift:


Resten av dagen gikk til å hjelpe andre og skrive blogg og øve til morgendagens prøve.

Klosseflytter

Jeg begynte så vidt på tirsdag å programmere klosseflytteren. Fikk gjort en del hjemme. Så når jeg kom på skolen gjorde jeg siste finish...trodde jeg.

Alt var jo koblet opp så det var bare programmeringen som skulle overføres. Det var fort gjort, men da jeg trykker på startknappen skjedde det ingen ting. Grunnen til dette er i starten av programmeringen er det en port som heter "M8002". Dette er starten på sekvensen, den indikerer at PLSen er skrudd på. Jeg hadde skrevet "M8003", og fikk derfor ikke noe signal. Jeg endret dette, da jeg skulle teste videre gikk den bare et par hakk. Den stoppet og hoppet videre flere trinn, jeg hadde ingen anelse om hvorfor den gjorde dette. Jeg gikk igjennom programmet men fant ingen feil.  Jeg tok en titt i sekvensdiagrammet, jeg fant en del feil. Blant annet hadde jeg brukt feil type sensor. Det er sensorer i alle sylinderne, og det er sensorer på veggen.
Her har alle sensorene ring rundt seg. 
I programmeringen hadde jeg forvekslet noen sensorer, jeg hadde blandet sensorene på sylinderne og de induktive. Derfor ville ikke programmet fungere riktig, det var også noen feil ved navn. Så det ble en del endring. Jeg klarte også å surre det enda mer til, jeg fikk det til å gå enda flere hakk fremover. Hele denne fredagen ble brukt til å feilsøke på anlegget.

Varmeregulering

På torsdag fikk vi i oppgave å tegne et brett som Jack hadde tatt med. På dette brettet var det et anlegg for temperaturregulering. Brettet så slik ut:
Her er det en kanal med en lyspære i, dette skal da være varmeelementet som gir varme. På enden sitter det en vifte. Her skal varmen reguleres.

Så denne dage var det bare en time så dette var hva jeg fikk gjort.

tirsdag 1. november 2011

Endelig funker Festomodelen!

I dag var jeg fast bestemt på at festomodelen skulle fungere. Jeg hadde hatt med meg en cd fra Festo, så jeg kunne bli enda bedre kjent med modellen. Jeg dobbelsjekket at alle kabler var riktig koblet, og skrudde ekstra hardt til. Jeg hadde sjekket at programmeringen stemte, og at alle utgangene/inngangene var de samme som i programmeringen. Jeg foretok en "Rebuild" av programmet så alt var klart til overføre en gang til. Å rebuilde vil si at GX-developer(programmet vi bruker) går igjennom alt som er gjort, og ser at alt fungere. Vis man har en feil vil det komme opp. Så var det bare å sende det. Da overføringen var ferdig satte jeg på monitoring, dvs at man får et bilde av programmeringen, hvor de aktive portene og utgangene lyser.

Test
Da jeg trykket på knappen startet prosessen som den skulle, alt gikk vell helt til jeg ville trykke en gang til. Den ville ikke starte på nytt. Jeg fant fort frem til feilen, jeg tok bare en titt på monitoreringen. Der så jeg hvor langt den hadde kommet i prosessen. Jeg hadde glemt å lage en holdekrets til siste funksjon M12. Derfor vil ikke M1 bli aktiv. Jeg rettet på feilen og alt funket. Her er en video over bare modellen som jeg har gjort i stand.



På denne videoen har jeg og Benjamin samkjørt modellene.
Oppgaven til modellene er først å flytte en kloss i metall eller plast fra et punkt til et annet, for senere å skille ut metallklossene.


Festomodel

I dag skulle jeg teste Festomodellen. Så jeg gikk igjennom programmeringen og fikk fikset litt.
Blant annet skulle vær utgangene bare være nevnt i et nettverk. Samme utgang kan ikke finnes i flere nettverk.

Oppkobling
Før jeg kunne begynne å koble opp, måtte jeg sjekke hvilke farger som som skulle hvor. Dette sjekket jeg med en cd, som inneholder alle tegninger.

Da begynte jeg å koble opp, og alle kablene ble koblet etter tegningen. Alle sensorene og startbryteren ble koblet inn på innput og alle andre ledningene ble koblet inn på output.

Det var ikke så mye å koble opp denne gangen.

Overføring
Det var nå den spennende delen var, om den ville funke eller ikke. Da jeg først prøvde fikk jeg samme problem som sist. Men denne gangen hadde jeg en task, så det måtte være noen annen feil. Jeg fant noe feil i programeringen, og jeg prøvde å bytte polaritet. Da funket utgangene men sensorene var konstant på, plutselig forsvant programeringen fra pcen. Jeg måtte lage alt på nytt, dette skjedde 2 ganger til senere på dagen. Så en del av tiden gikk med på dette.

Jeg fant ut at i morgen starter jeg med å teste ventilene, så det funker. Starter etter hvert å lage mer og mer av sekvensen. Da vil jeg se fra starten av om det funker.

Om meg

Bildet mitt
Tranby, Buskerud, Norway
Hei, mitt navn er Eivind, jeg er 17år og går vg.2 automasjon. Jeg går på Røyken videregående skole. Jeg har stor innteresse for automasjon og vil veldig gjerne dele min hverdag på automasjon, både så du kan se hvordan det er her og så du kan spørre spørsmål. Så jeg har derfor fått i oppgave å skrive om dette. Jeg vil oppdatere bloggen hver Mandag,tirsdag,torsdag og fredag.