tirsdag 31. januar 2012

Tirsdag 31.01.2012

I dag startet dagen med et lite møte mellom gruppen og Jack. Vi gikk igjennom gantdiagrammet for å se hvordan vi hadde planlagt denne uken. Men så lurte Jack på om i ville bruke Jonson Controlls regulatoren, eller om vi ville utvide PLSen så vi kunne få opp temperaturen på skjermen. Alle på gruppen ville heller utføre nr.2.

Så denne oppgaven går ut på å måle flere temperaturer som f.eks ved inntaket, romtemperaturen og ved utblåsingen. Også kunne se tempen på skjermen. 

Så da kobler vi et PT-element/termoelement til en måleomformer, denne gjør om motstanden til mA. Så sendes mA signalet(analogt) til utvidelsesblokken til PLSen, her vil signalet bli gjort om til digitalt ved hjelp av noen blokker som er lagt til i PLSprogrammet. Så verdiene som blir oppgitt lagres i D9 og D6, som er dataregistre. 

Så når jeg da legger til en måler på skjermen, skal den da hente verdien fra dataregister D9 og D6. Så verdien måleren viser blir da oppgitt i celsius på skjermen.

Jeg ble ferdig med å tegne tegningene til oppkoblingen og fikk kommet i gang med å koble det opp. Måtte båre et hull får å få gjennom en kabel, så brukte litt tid på slutten til det. Men mangler bare å koble opp måleomformerene, og sette opp en ekstra DINskinne i skapet til PLSen og skjermen.


Jeg har også lagt merke til å det kan bli varmt inne i skapet hvor frekvensomformerne sitter, dette på grunn av at de blåser varmluft rundt i skapet med viftene. Så jeg tenkte vi kunne koble opp en liten 24V vifte som blåser ut den varme luften. Dette får vi ta når vi er ferdig med denne oppgaven vi holder på med.

Når vi blir ferdig, vis vi har tid, tenkte vi at vi kunne koble opp en annen modul som heter analog utgangsmodul. I stede for å motta signaler, sender den signaler. Så vi da kan f.eks styre hastigheten på viftene fra skjermen.

Hva har jeg lært i dag?

  • Jeg har lært meg sånn nogen lunde forståelse over hele oppgaven vår.
  • Begynt å lære litt om hvordan disse blokkene vi bruker i PLSen fungerer. 


mandag 30. januar 2012

Mandag 30.01.2012

I dag fant jeg ut at PLS-programmet jeg lagde på fredagen var borte. Så da var det bare å sette seg ned å gjøre det på nytt. Dette tok vell rundt 1til 2 timer, så når jeg skulle få programmet over til PLS-en og til skjermen begynte moroa. Først fikk jeg ikke overført programmet til skjermen, hver gang jeg prøvde hengte programmet seg. Dette skjedde mange ganger. Så begynte overføringen til PLS-en å fuske. Så jeg fikk ikke dette til å funke før i 5 time. Men når jeg fikk alt over fungerte alt som det skulle. Så jeg brukte resten av tiden til å finpusse på PLS-programmet. Fikk orden og system. Så i morgen tenker jeg vi får begynt skikkelig med å bygge på "Johnson Controller regulatoren". Her er et lite utdrag av programmet(sånn cirka 1/5) ;)



fredag 27. januar 2012

Fredag 27.01.2012

I dag startet vi med å vise anlegget til læreren(Jack). Så ble vi enige om at vi skulle legge til noen ekstra ting i PLS-programmet. Så når man skrur på anlegget skal bare den ene viften gå, etter 30 sekunder vil den andre viften starte og man kan starte varmebatteriet. Når man skrur av anlegget, vil varmebatteriet skru seg av med en gang(vis det er på), men viftene vil gå i 30 sekunder ekstra. Dette er for å få blåst vekk litt av varmen.

Så jeg har brukt store deler av dagen på dette. Jeg tror jeg har et PLS-program som funker, men jeg tenkte jeg skulle lage det på en annen måte i tillegg. Ble ikke mye å skrive i dag.

Men dagen ble avsluttet med noen gode hockeykamper i gymmen, knallgøy.

onsdag 25. januar 2012

Onsdag 25.01.2012

I dag hadde jeg programmet til skjermen klart. Jeg hadde lagd en oversiktlig og grei meny. Det var fort gjort å lage. Og da jeg kom på skolen begynte jeg å tenkte litt på sikkerhet rundt anlegget. Vis man åpner opp døren, så har man full tilgang til alle viftene og varmebatteriet. Og det er ikke veldig sikkert, så jeg fant ut at vi måtte ha noe som detekterer at døra er åpen. Først tenkte vi at vi skulle bruke en initiator, som merker om det er metall foran seg eller ikke. Men siden vi hadde brukt dette så mye, så brukte vi en endebryter istedet.

Legg til bildetekst
Så når døra er igjen er denne inne og den virker som en bryter. Så når døren åpnes stoppes alt, og det kommer opp en feilmelding på skjermen. Men når vi holder på med skapet åpner vi og lukker vi det ofte. Så jeg tenkte vi kunne ha en "Service Mode". Dette er en knapp som trykkes inn på skjermen. Da må man skrive inn et passord, som bare montøren/servicekaren kan. Da kan skapdøren åpnes uten at alt stopper og feilmeldingen dukker opp.

Her er bildet av menyen hvor man kan styre anlegget:

Grønt lys=drift
Gult lys=feil
Rødt lys=ikke i drift



På denne videoen tester jeg litt av anlegget, her kan du se hvordan initiatoren fungerer. Og hvordan feilmeldingene ser ut.

På dette bildet vises oversikten over alle alarmene som har vært, er feilen markert i rødt som her, er feilen fortsatt der. Men er det borte er den gul som på neste bilde.
Feilen er der fortsatt.



Feilen er borte, men ikke kvitert.
Feilen er kvitert.
Vi prøvde å få temperaturen til å stige til 26 grader på slutten av dagen, men rakk ikke lenger enn til 24,7C.

tirsdag 24. januar 2012

Tirsdag 24.01.2012

I dag startet dagen med å koble til "High alarmen" på regulatoren til PLSen. Så når temperaturen overstiger den innstilte tempen, så slår relèt inn. Så vis det blir for varmt ved varmebatteriet, så slår den seg av, mens viftene fortsetter å blåse.

Jeg overførte PLS-programmet og skjerm-programmet. Viftene startet som de skulle, men da vi skulle starte varmebatteriet sa det poff. Det første vi tenkte var at kortslutningen hendte ved eller etter kontaktoren. Så vi bestemte oss for å fjerne tilkoblede komponenter for å se om det ble borte. Vi koblet først bort PLSen for å forsikre oss om at det ikke var noen av portene på den som forårsaket kortslutningen. Det ble ikke noe bedre av den grunn. Det var ikke noen kortslutning rundt varmebatteriet. Men Jack kom på at på noen kontaktorer så er det to tilkoblinger som heter A2. En på toppen og en under. Så her var begge fasene koblet rett på hverandre. Så når vi byttet om dette så det ble A1 og A2, fungerte det. Temperaturen begynte å stige.

PLS-programmet
Nå var det på tide å få til et ordentlig PLS-program. Noe som er veldig viktig er at det ikke blir for varmt, så da har jeg programmert programmet så hvis viftene blir skrudd av så skrur varmebatteriet seg av, og driftlyset blinker grønt. Dette er for å indikere at den starter med en gang viftene går igjen. Har også lagt til den funksjonen at vis det blir for varmt, så skrur varmebatteriet seg av av seg selv.

Lysdiodene vi bruker er veldig kjekke, de lyser både rødt og grønt(rød overstyrer grønn). Så vi bruker dioden helt til venstre til varmebatteriet, nr.2 til vifte nr1 og nr.3 bruker vi til vifte nr.3.

Dette er hva som skjer i de forskjellige tilstandene:

  • Intet lys=ingen ting skjer
  • Grønt fast lys=drift
  • Grønt blinkende lys= forekommer bare på varme, dette viser at viftene er skrudd av, men ikke varmebatteriet. Så det vil starte med en gang viftene starter igjen.
  • Rødt lys=feil ved den komponenten lyser ved.
  • Rødt blinkende lys=nødstopp er utløst.



I dag hadde leveransen med noen varer kommet frem til skolen. Så vi hadde blant annet fått en ny sikring til skjermen som ble grillet ved 230V(midt i ovnen). Når den gamle ble byttet ut med den nye, var jeg veldig spent på om den kom til å fungere. Da vi satte i stikkontakten lyste det, det var veldig veldig fint. Da kan vi bruke den videre i prosjektet istedet for den lille skjermen. jeg har begynt på skjermen nå, og regner med å ha den klar til i morgen. og da skal vi ha Jan Helge, da får jeg vell spurt enda mer om utplasseringen til neste år.

Bilde av anlegget:





mandag 23. januar 2012

Mandag 23.01.2012

I dag begynte vi på nytt prosjekt i PTF. Nå den første uken er jeg på gruppe med Fredrik og Knut Aksel. Når denne uken er omme, skal Fredrik bli erstattet med en annen.

Beskrivelse av oppgaven:
Oppgaven går ut på å få ventilasjonsanlegget til å fungere. Anlegget består hovedsakelig av 2 vifter som blåser/suger luft og et varmebatteri som varmer luften.

Gruppen som var før oss hadde noen problemer med dette anlegget. 2 ganger før, hadde det sagt poff  2 ganger inne i skapet, pluss at en touchskjerm hadde gått føyken. Så før vi startet anlegget målte vi alt, kontinuitet, isolasjonsmåle og målte mellom 24V og 230V. Men før vi prøvde det, måtte Fredrik koble til en ny skjerm, og jeg måtte programmere en midlertidig program for styring av motorene. Men da vi prøvde skjedde det ingen ting.

Det første som var problemet i dag, var frekvensomformer nr.1. Der kommer det opp en feilmelding om at det er enten kortslutning, eller jordingsfeil. Fredrik prøvde først å koble til motorkabelen på nytt siden det var en del hvor kobberet var synlig. Etter dette kom det ikke opp noen feilmelding. Men i det vi trykker på start, kommer feilmeldingen opp. Vi koblet derfor fra motoren, og Ohmet mellom fasene. Da fikk vi 29ohm, mellom alle lederene untatt mellom leder 2 og 3. Det vil si at det er en kortslutning. Så det var bare et sted hvor det kunne være kortslutning, og det var i skjøten mellom motorkabelen og ledningene som gikk til motoren.

Skjøten var surret av et tykt lag med Vulkaniseringsteip. Dette er en type teip som blir til gummi, etter den er brukt. Det var noe herk å bli kvitt. Men til slutt gikk det. Så var det bare å måle mellom hvilke leder det var kortslutning. Vi fant ut hvor og hvorfor det var det. Dette er egentlig en en-fas motor, så for at vi skal kunne bruke trefas, måtte den ene lederen gå til en kondensator som forskyver fasen. Men det er en ekstra ledning som går tilbake til fase nr.2. Så ledning nr.3 må kobles til kabelen som går til kondensatoren. Vi gjorde dette og da fungerte motoren, jeg la også den andre motoren/vifta til i programmet så man kunne styre dem separat.

Da var det på tide å overføre programmet som den tidligere gruppen hadde laget. Men dette programmet ville ikke fungere nå som vi har fått ny skjerm, så jeg fikset litt på det. Men da vi prøvde å overføre det, kom det bare opp en melding om feil ved overføring. Etter ett par forsøk gikk det. Men programmet fungerte ikke, jeg monitorerte programmet å så at det skulle fungere. Men det gjorde det ikke. Hvorfor det ikke fungerte vet jeg ikke, så jeg lagde ett nytt program. Dette skal vi teste i morgen.

fredag 20. januar 2012

Fredag 20.01.2012

I dag skulle jeg og Benjamin bli ferdig med klosseflytteren. Vi var jo så å si ferdig på onsdag, det eneste vi manglet var 1 leder som skulle skrus fast på com-porten på PLSen. Når dette var gjort så skrudde vi den på. og den funket som den skulle, den lagde mye mindre lyd en det den gjorde før med de store solenoidventilene.

Første gangen når vi kjørte den, så trodde jeg det var noe ødelagt med lysene på solenoidventilene. Fordi lyset lyste oransje. Men det er DC  og ikke AC, det er 24V og ikke 230V. Den kan ikke være koblet feil, for da ville ikke dioden ha lyst. Så det er riktig. Vi stilte også på sylinderne, vi skrudde så de gikk sakte ut. Da ser man lettere hva som skjer. Etter dette gjorde jeg noen oppgaver vi hadde fått om nivåregulering. Så var det ikke mer å gjøre, så da ble det film.

Jeg satte på Patch Adams, dette er en veldig god film. Så satte vi på Trolljegeren, vi rakk i å se hele så det får vi gjøre siden.


Det var veldig lite folk på skolen i dag. Tror det kan være med at denne fredagen var nevnt i det trusselbrevet. På skolebussen hjem var vi 6 personer. Normalt er den bussen smekk full. Vi hadde også en "briefing" i aulaen sammen med politiet, rektor og ledelsen. Der vi ble informert om det som skjer for tiden. Vi fikk også stilt spørsmål som vi lurte på. Vi fikk bare lov til å gå inn på skolen i dag igjennom en inngang. Dette var så politiet kunne ha kontroll om hvem som kom. Dette var dagen i dag.

Torsdag 20.01.2012

I dag var det på tide å repetere litt om kabelberegning og kortslutning.
Vi fikk i oppgave å lage en oppgave, løse den selv og bytte med en annen. Det var bare en time så det gikk ganske fort.

onsdag 18. januar 2012

Onsdag 18.01.2012

I dag var planen å bli ferdig med modifiseringen. Vi hadde jo startet å skille på hvilke komponenter som skulle ha AC og DC. Så i dag så vi enda nærmere og fant ut av noen komponenter som måtte bytte tilførsel. Dette var fort gjort, det var det Benjamin som tok seg av. Jeg ordnet litt ellers rundt omkring i det elektriske, man skulle tro at de forrige som lagde dette hadde dårlig tid. Steder der ledningen gikk inn i komponenter kunne man tydelig se kobberet stikke frem, så jeg kuttet litt ned på lengden. Jeg koblet også om på strømtilførselen, det var brukt en trefas kabel inn i anlegget selv om det bare er tofas anlegg, noe som er unødvendig. Kabel som  tidligere var brukt til tilførsel var også ganske dårlig. På siden hvor støpselet satt kunne man se lederne på utsiden av støpselet, det er alt for dårlig, kappen skal gå helt inn til strekkavlasteren. Her var det også masse kobber som stakk ut av koblingen, så jeg skrudde kabelen til et støpsel for tofas. Den ble ganske bra. Jeg koblet også til den nye powersupplyen som sender ut 24V DC.



Vi ble også ferdig med det pneumatiske i dag, blant annet på samleblokken var det en lekkasje i går. Dette fikset vi med å bruke "Gjengeteip". Dette er en veldig tynn teip uten noen form for lim. Man surrer den rundt gjengene på skruen, så blir det tett.


Vi skiftet også inntaket til 10mm.


Før friminuttet fant vi ut at vi skulle prøve å kjøre den manuelt. Da fikk vi Tor Martin og Narve til å si hvilke stempler som skulle ut. Vi fikk den til å gå en runde.

Dette er sånn det ser ut når den var ferdig:


tirsdag 17. januar 2012

17.01.2012 Tirsdag

I dag var det å fortsette å jobbe med modifiseringen til klosseflytteren. Jeg jobbet sammen med Knut Aksel og Benjamin. Det første vi startet med i dag var å skru opp samleblokken med alle solenoidblokkene. Det var fort gjort å bare bore 4 hull, og skru den fast. Noen av luftslangene var for korte så vi erstattet dem med noen lengre.

Oversikt av innmaten i skapet.
Jeg tok også å boret et hull på siden av skapet som vi kunne bruke til tilkobling for luft. Dette ble mye bedre enn det hullet som en ledning hang ut av før. 

Skal også feste på en manuell ventil.
Vi skrudde deretter på lufttrykket så vi fikk se hvilke stempler som var koblet feil, da disse går ut. De skal gå ut når de blir aktivert. Det var bare å skifte hvilke slanger som sto i ventilen. Til slutt var det klart for å testes. Da kom det noen merkelige lyder ut av solenoideventilene. Grunnen var at de fikk 24V AC, de skulle ha 24V DC. Så vi hentet en ny powersupply, som sendte ut DC. Da var det bare å finne ut hvilke ledninger som skal ha DC og hvem som skal AC. Det brukes også noen kontaktorer til innsignalene på PLSen, de som kommer fra sensorene..Vi fant sånn nogen lunde ut av dette, men må undersøke litt mer i morgen.

mandag 16. januar 2012

Mandag 16.01.2012

I dag startet jeg dagen med å forklare Kristian hvordan kalibrering fungerer, og hvordan man bruker omformeren. Etter dette fikk vi i oppgave å kalibrere en differansetrykkmåler, også kalt d/p celle.

Vi fikk i oppgave å kalibrere en differansetrykkmåler til området 5-15 kPa, så 5kPa ga 4 mA og 15kPa ga 20mA.

100kPa=1bar=15,5psi


En trykkdifferansemåler brukes til å måle differansetrykk mellom to forskjellige trykk. Vi brukte da atmosfæretrykket, det vil si at vi hadde ikke koblet på noe, også hadde vi en trykkalibrator for å sende trykket til differansetrykksensoren. Man kan for eksempel måle differesialtrykket over en pumpe.

Hvordan man måler differensialtrykket
over en pumpe.





De første vi gjorde var å stille trykkalibratoren på 5kPa, da skulle signalet være 4 mA. Så da stilte vi på en skrue på d/p cellen som heter "zero", siden det er den laveste verdien. Når vi stiller på denne skruen endrer utsignalet seg. Denne skruen er veldig ømfintlig så man må være varsom når man skrur. Skrur man litt for fort er man langt over den verdien man skal ha. Så vi prøvde å få den nærmest mulig 4mA på utgangen..Deretter stilte vi trykkalibratoren til 15kPa, og da skulle vi måle 20 mA. Så da stilte vi på en annen skrue som heter "Range". Dette er den høyeste verdien. Så her gjorde vi akkurat det samme, vi skulle bare ha 20mA på utgangen i stede.



For hver gang vi stilte på zero eller range, endret den motsatte seg. Så vi måtte gjøre dette om igjen og om igjen. Totalt gjorde vi det 7 ganger. Da var det en nøyaktighet på 0,001-0,005 mA, så det var vi fornøyde. Med tanke på at dette er kPa altså "Kilo pascal" og det opereres også med "Pascal" så er ikke dette nøyaktig i det hele tatt.

Etter dette jobbet jeg sammen med Knut Aksel, vi skulle skifte ut alle ventilene i "Klosseflytteren". Vi hadde fått mindre og fungerende ventiler. En av de tidligere ventilene lakk luft, så trykket forsvant fort. Så vi startet med å merke alle slangene, vi merket dem med navn på ventilen de gikk til, og skrudde dem løs. Etter det skrudde vi av strømtilførselen, og tok ut ventilene. også var det bare å skru ned alle andre slanger som ikke trengtes mer. Så måtte jeg skru av de tidligere hodene som ga strøm, altså koblingen mellom ledningene og releêt. Først måtte jeg finne ut av hva som var pluss og minus på koblingen siden det var en diode der. Det var fort gjort, bare å koble den til en 24v DC output på en trafo. Enten lyser den eller så lyser den ikke. Den lyste med en gang, så da hadde jeg fått plussen på den. Men jeg måtte også vite pluss på tilførselen. Og på tegningene sto det ikke hva som var pluss og minus. Så da var det bare å måle seg frem. Etter dette var det bare å skru på nye koblinger på alle ledningene. Lenger en dette kom jeg ikke i dag. Så da for jeg fortsette i
morgen.


Gamle ventiler.

Koblingen til strøm(Ny)
Ny ventilblokk.



Hva har jeg lært i dag:
I dag har jeg lært meg ganske mye.

  • Hvordan kalibrere d/p celle.
  • Litt om pascal og trykk.
  • Hvordan en d/p celle fungerer (med membran og motstand)
  • Litt om hvordan Piezoelektrisk måleelement fungerer, måler vibrasjoner.
  • Litt om hvordan Piezoresistive måleelementer, måler trykk med en motstand som endrer seg etter trykket.
  • Impulsrør, brukes mellom måleomformer og røret hvor vesken, gassen eller lignende flyter igjennom.
  • Hvordan en pressostat fungerer, her brytes eller sluttes en kontakt ved et bestemt trykk. Brukes på kompressorer.
  • Lest på bobblerør, men forstod ikke helt hvordan den fungerte.
  • Veieceller, bruker en strekklapp som endrer resistans når den blir dratt i.
Viser måter man kan plassere en veiecelle.

søndag 15. januar 2012

Fredag den 13 :O

I dag er det Fredag den trettende.

Vi skulle fortsette med kalibrering. Vi hadde fått i oppgave å bruke et termoelement eller et pt-100 element sammen med en omformer. Så skulle vi kalibrere omformeren. Det første vi gjorde var å tegne tegninger. Og denne gangen med rekkeklemmer på tegningene (selv om det bare var 4 rekkeklemmer). På tegningen skulle det være 1 omformer, 1 termoelement og 1 buzzer. Det skulle også være med et mA måler. Når tegningen var ferdig så den sånn ut:

Da tegningen var ferdig var det på tide å koble opp på brettet. Det var ikke så mange ledningene som skulle kobles opp, så det tok ikke så lang tid. Da jeg hadde koblet opp brettet og skrudde på sikringen fikk jeg opp en feilmelding, der sto det: AO.ER. Det betyr at det ikke er noe last på ut-porten på omformeren. Selv om multimeter var koblet til, var det for liten motstand. Så det jeg gjorde var å finne en 250 ohms motstand, men det fant jeg ikke. Så jeg seriekoblet en motstand på 100 ohm med en på 150 ohm. Ved første forsøket koblet jeg multimeter i serie med motstandene men det hjalp ikke. Så etter på koblet jeg motstandene i parallell over ut-portene. Det fungerte. På Skjermen fikk jeg opp dette: Her står det at det er 23.6 grader celsius, og den gir ut et signal på 7.78mA.

Det eneste som ikke stemte nå var kalibreringen. Får når jeg tok på termoelementet, sank temperaturen på skjermen, og når jeg puttet den i kaldt vann steg temperaturen. Jeg hadde ingen anelse om hvorfor denne feil var der. Så jeg slo opp i læreboka om måleteknikk, men kom ikke noe lenger. Jeg spurte Jack, og han kom på at han mest sannsynlig hadde endret setpunkt High og Low, så jeg måtte kalibrere den på nytt. Når jeg gikk inn på settingen fant jeg fort feilen. Setpunkt High var satt på -33 grader celsius og setpunkt Low var satt på 45 grader celsius.  Jeg tok først å satte setpunkt low, da la jeg termoelementet i en termos med snø og vann. Dette tilsvarte sånn cirka 0 grader celsius, og deretter la jeg termoelementet i  kokende vann som tilsvarte 100 grader celsius.

Til venstre i bildet er det en kjele med kokende vann.
Til høyre er det en temperaturkalibrator.
Man kan stille på temperaturen og stikke termoelementet ned i et hull.
Og kalibrere omformeren.
Nå som kalibreringen var i boks var det på tide å få til relêt. Jeg måtte da først sette på setpunkt Low. Så når det blir under 5 grader celsius så ville relêt slå inn og buzzeren lage lyd.

 Så satte jeg setpunkt High, så når det ble over 90 grader celsius så begynte buzzeren å lage lyd.
Men den lagde ikke lyd, jeg hørte at relêet slo inn men det skjedde ingen ting. Når jeg så litt nærmere på tegningen viste deg seg at omformeren ikke sendte ut spenning som jeg trodde. Det var bare et relê. Så det jeg måtte gjøre var å koble fra L1 til omformeren, fra omformeren til buzzeren, og fra buzzeren til L2. Da fungerte det(desverre). Den lagde en forferdelig lyd, og når det i tillegg kom flere med den så ble det ille.

Men det var en ting jeg glemte, og det var noe av det viktigste for å så om det var riktig kalibrert. Og det var å bruke kalibreringsskjema. Må si det var litt flaut, siden det var noe av det viktigste av oppgaven. Brettet ble seendes slik ut til slutt:


lørdag 14. januar 2012

Torsdag 11.01.12

I dag var det på tide å regne litt. Det er jo egentlig greit å gjøre det en gang i blant. Så om vi hadde gjort det flere ganger i uken hadde det bare vert greit. Det er mye matte på automasjon, man skal regne ut ut signaler og resultater og litt av vert. Mye av regningen går jo opp mot, spenning, og spesielt mye strøm siden vi sender signaler med strøm.

Så i dag skulle vi regne litt rundt kalibrering. Så vi startet med å regne med temperatur. Da hadde vi et måleområde fra 0-100 grader celsius. Så signalområdet vi hadde var 4-20 mA .Så 0 grader tilsvarer 4 mA og 100 grader tilsvarer 20 mA. Da var oppgaven vår å regne om tempen til mA. Så da fikk vi en god del forskjellige temperaturer som vi skulle regne om.
Formelen vi brukte på % til mA var mA=%/100*16+4

eks: Vi har 50% nivå i en tank, da vil omformeren sende ut: 50/100*16+4=12.00mA

Omvendt blir da % til mA=(mA-4)/16*100=
eks: omformeren får inn 20mA da blir formelen slik: (20-4)/16*100=100%


Det hadde vert en fordel å hatt regning oftere, det er såpass mange formler. Så det hadde blitt lettere å bruke formelen i senere tid.

onsdag 11. januar 2012

Kalibrering

I dag hadde vi Jan Helge. Vi skulle lære om kalibrering. vi hadde hatt litt om det før men ikke så mye. Vi startet dagen med gjennomgang av noen generelle begreper. Sånn som:

  • Repeterbarhet: dette vil si at man foretar flere målinger etter hverandre under samme forhold. Og man får samme resultat.
  • Reproduserbarhet: dette vil si at man kan foreta flere målinger etter hverandre under forskellige omstendigheter og man får samme resultat.
  • Hysterese: hysterese er at man har en fasit på hvordan målingene skal være (blå strek), men målingene blir feil (rød strek). Avviket kalles hysteresefeil. Signalet vill også være feil når man måler fra 20mA-4mA. Altså fra toppen til bånn.
Etterpå fikk vi i oppgave å lage et kalibreringsskjema. Dette er et skjema som brukes når man skal kalibrere. Da måler man, og skriver inn verdiene man får inn. Da har man skrevet inn formlene fra før, så man får opp prosent avviket og litt av hvert.
Her har jeg først tabellen. Der alle verdiene og infoen er. Rute nr 2 er måleresultatet. Den blå linjen er hva resultet skal være, mens den røde linjen er hva resultatet er. Så her er det et tydelig avvik.

I tabellen helt nederst viser hva avviket er i mA ved de ulike temperaturene.

På slutten holdt jeg litt på med E-designer. Jeg fikk til så man kan legge inn kommandoer. Så man kan stille inn dato og tid, så skjer en handling automatisk. Man kan også stille inn så det går i intervaller.


Her kan du se hvordan man stiller inn tiden som motoren skal starte.
Man kan stille inn hvilke dager og klokkeslett.



Her viser den røde streken motoren som ha skrudd seg på automatisk.
Den gule streken viser nødstoppen, skal også legge til motorvern.
Så da for man en slags logg.
Jeg var også inne på ideên rundt logg, jeg var inne men fant ikke helt ut hvordan man bruker loggen. Der vil jo alt bli lagret.

Jeg har også lagt inn så man logges automatisk ut av skjermen. Vis en med nivå 8 har vært inne og glemt å logg ut, logges man automatisk ut.



tirsdag 10. januar 2012

Touch skjermer

I dag fortsatte vi med touch skjermene. Jeg fortsatte på PLS-programmet, og lagde en enkel start og stopp. Men det ble for simpelt. Jeg hadde aldri brukt programmet før i går, så jeg var jo helt fersk. Men for å finne ut nye ting må man bare prøve det ut. Så jeg utforsket menyene og oppdaget nye ting.

Sikkerhet
Noe av det første jeg fant ut av var sikkerhet. Man kan legge inn 9 forskjellige passord på skjermen. Da kan man legge inn for eksempel passord nivå 1. De som har dette passordet har tilgang til å bla rundt på skjermen, men har ikke autoritet til å gjøre noe mer. Har man sikkerhetsnivå 2 kan man starte og stoppe motoren osv. Dette kan man jo da stille selv.
Her på bildet er innlogginsskjermen.
Meny
Her er den første menyskjermen. Her er det flere forskjellige valg man kan ta. Man kan blant annet trykke på "styrepanel", og da for man opp dette. Et kontrollpanel for motoren.


                                   
Her har man flere valg, man kan starte og stoppe motoren. Skulle noe være feil, kan man trykke på nødstopp og alt vil stoppe. Trykker man på nødstopp vil det gå en alarm. Denne alarmen vil komme opp på en egen skjerm der alle alarmene vises.
Man ser den røde streken, denne feilen eksisterer fortsatt. Dette er fordi jeg enda ikke har resetet nødstoppen enda. Har kan man få opp dato og klokkeslett alarmen ble utløst. Dette kan jo være veldig greit på store anlegg, for å se sist gang alarmen gikk.

Oppbygning
Noe som er veldig viktig er brukervennlighet, det skal ikke være noe vanskelig å bla rundt i menyene. Og det skal samtidig se ordentlig ut. Så derfor er det viktig at man har orden på plassering av knapper og lignende. Jeg valgte derfor at man starter på en meny hvor man kan logge seg inn med sikkerhetspassord. Etter dett går man videre til hovedmenyene( to stykker). Her kan man velge seg rundt veldig lett. Hvis man går inn på styrepanelet, får man opp alt som har med kontroll av anlegget å gjøre. Start/stopp og nødstopp.
Det er også veldig lett å finne frem til det man skal.

Måling
Det siste jeg begynte på var måling. Jeg prøvde å få til en måling på skjermen. Jeg sender et stimulert signal på mellom 4-20mA. Dette mottas og jeg skal kunne få opp dette på skjermen. Jeg begynte men er ikke helt ferdig. Kan hende jeg får gjort det på fredag. Her er et bilde av måleren.

mandag 9. januar 2012

Mandag 09.01.12

Da startet skolen for meg etter 2 uker med sykdom.
Dagen startet med elenergiprøve. Jeg hadde først en prøve som skulle vare i 2 timer. Den ble jeg ferdig på 1 time. Mens den andre prøven som skulle vare i 1 time, hadde jeg 2 oppgaver igjen. Jeg følte de gikk ganske greit, gjenstår å se. Er også veldig godt fornøyd med karakteren på rapporten, som jeg la masse arbeid i.

Vi så også en film i dag, Thor. Vi avsluttet dagen med å gjøre oss kjent med programmet E-Design. Dette er et program  som brukes til å programmere skjermer. Det ser sånn ut.
Jeg begynte også å lage et PLS-program til anlegget. I morgen skal vi være i klasserommet til VG3 Automasjon. Og der er det noen anlegg med start/stopp av en motor. Dette skal gjøres med skjerm. Så det er greit å kjenne til programmet.

Det var alt for i dag. Det vil komme mer i morgen med bilder.

Om meg

Bildet mitt
Tranby, Buskerud, Norway
Hei, mitt navn er Eivind, jeg er 17år og går vg.2 automasjon. Jeg går på Røyken videregående skole. Jeg har stor innteresse for automasjon og vil veldig gjerne dele min hverdag på automasjon, både så du kan se hvordan det er her og så du kan spørre spørsmål. Så jeg har derfor fått i oppgave å skrive om dette. Jeg vil oppdatere bloggen hver Mandag,tirsdag,torsdag og fredag.