mandag 16. januar 2012

Mandag 16.01.2012

I dag startet jeg dagen med å forklare Kristian hvordan kalibrering fungerer, og hvordan man bruker omformeren. Etter dette fikk vi i oppgave å kalibrere en differansetrykkmåler, også kalt d/p celle.

Vi fikk i oppgave å kalibrere en differansetrykkmåler til området 5-15 kPa, så 5kPa ga 4 mA og 15kPa ga 20mA.

100kPa=1bar=15,5psi


En trykkdifferansemåler brukes til å måle differansetrykk mellom to forskjellige trykk. Vi brukte da atmosfæretrykket, det vil si at vi hadde ikke koblet på noe, også hadde vi en trykkalibrator for å sende trykket til differansetrykksensoren. Man kan for eksempel måle differesialtrykket over en pumpe.

Hvordan man måler differensialtrykket
over en pumpe.





De første vi gjorde var å stille trykkalibratoren på 5kPa, da skulle signalet være 4 mA. Så da stilte vi på en skrue på d/p cellen som heter "zero", siden det er den laveste verdien. Når vi stiller på denne skruen endrer utsignalet seg. Denne skruen er veldig ømfintlig så man må være varsom når man skrur. Skrur man litt for fort er man langt over den verdien man skal ha. Så vi prøvde å få den nærmest mulig 4mA på utgangen..Deretter stilte vi trykkalibratoren til 15kPa, og da skulle vi måle 20 mA. Så da stilte vi på en annen skrue som heter "Range". Dette er den høyeste verdien. Så her gjorde vi akkurat det samme, vi skulle bare ha 20mA på utgangen i stede.



For hver gang vi stilte på zero eller range, endret den motsatte seg. Så vi måtte gjøre dette om igjen og om igjen. Totalt gjorde vi det 7 ganger. Da var det en nøyaktighet på 0,001-0,005 mA, så det var vi fornøyde. Med tanke på at dette er kPa altså "Kilo pascal" og det opereres også med "Pascal" så er ikke dette nøyaktig i det hele tatt.

Etter dette jobbet jeg sammen med Knut Aksel, vi skulle skifte ut alle ventilene i "Klosseflytteren". Vi hadde fått mindre og fungerende ventiler. En av de tidligere ventilene lakk luft, så trykket forsvant fort. Så vi startet med å merke alle slangene, vi merket dem med navn på ventilen de gikk til, og skrudde dem løs. Etter det skrudde vi av strømtilførselen, og tok ut ventilene. også var det bare å skru ned alle andre slanger som ikke trengtes mer. Så måtte jeg skru av de tidligere hodene som ga strøm, altså koblingen mellom ledningene og releêt. Først måtte jeg finne ut av hva som var pluss og minus på koblingen siden det var en diode der. Det var fort gjort, bare å koble den til en 24v DC output på en trafo. Enten lyser den eller så lyser den ikke. Den lyste med en gang, så da hadde jeg fått plussen på den. Men jeg måtte også vite pluss på tilførselen. Og på tegningene sto det ikke hva som var pluss og minus. Så da var det bare å måle seg frem. Etter dette var det bare å skru på nye koblinger på alle ledningene. Lenger en dette kom jeg ikke i dag. Så da for jeg fortsette i
morgen.


Gamle ventiler.

Koblingen til strøm(Ny)
Ny ventilblokk.



Hva har jeg lært i dag:
I dag har jeg lært meg ganske mye.

  • Hvordan kalibrere d/p celle.
  • Litt om pascal og trykk.
  • Hvordan en d/p celle fungerer (med membran og motstand)
  • Litt om hvordan Piezoelektrisk måleelement fungerer, måler vibrasjoner.
  • Litt om hvordan Piezoresistive måleelementer, måler trykk med en motstand som endrer seg etter trykket.
  • Impulsrør, brukes mellom måleomformer og røret hvor vesken, gassen eller lignende flyter igjennom.
  • Hvordan en pressostat fungerer, her brytes eller sluttes en kontakt ved et bestemt trykk. Brukes på kompressorer.
  • Lest på bobblerør, men forstod ikke helt hvordan den fungerte.
  • Veieceller, bruker en strekklapp som endrer resistans når den blir dratt i.
Viser måter man kan plassere en veiecelle.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Om meg

Bildet mitt
Tranby, Buskerud, Norway
Hei, mitt navn er Eivind, jeg er 17år og går vg.2 automasjon. Jeg går på Røyken videregående skole. Jeg har stor innteresse for automasjon og vil veldig gjerne dele min hverdag på automasjon, både så du kan se hvordan det er her og så du kan spørre spørsmål. Så jeg har derfor fått i oppgave å skrive om dette. Jeg vil oppdatere bloggen hver Mandag,tirsdag,torsdag og fredag.