mandag 7. mai 2012

7.5.2012

I dag og i morgen er det prøveeksamen. Klassen er blitt delt i to, jeg er på den andre halvparten og skal ha prøveeksamen i morgen. Dette blir spennende.

Så i dag fikk vi fri og oppgaver. Oppgavene gjaldt måling av nivå. Her var det mye vriene spørsmål. Første forsøk uten hjelpemidler fikk jeg 5+ og andre forsøk med hjelpemidler ble det 6.

Jeg også levert søknad for utplassering til neste år. Jeg har søkt hos Endress + Hauser. Jeg valgte å møte personlig opp med søknad. Håper på å få plass her :)

4.5.2012

I dag skulle vi på NM i ungdomsbedrifter på Lillestrøm.

Siden messen ikke var så veldig stor, fikk vi oppgaver vi skulle gjøre . Disse gikk ut på å spørre deltagerne om litt forskjellig. Dette gikk ganske greit.

Men jeg føler at det hadde passet dårlig for oss på automasjon å ha ungdomsbedrift. Det er alt for tidkrevende. Dette er jo min mening da så.

2.5.2012

I dag var vi på Roadshow hos Miltronic.

Miltronic er en produsent av kabler og i tillegg utstyr som brukes til kabler. Vi var med på konkurranser og vant premier. Vi var der under en time. Det var greit å få kjennskap til forskjellige typer kabler som jeg ikke hadde sett før pluss tilhørende utstyr.

Det var som sagt en veldig kort dag.




søndag 29. april 2012

Fredag 27.04.2012

I dag har det vært prøvedag. Vi hadde først  to timer med Automasjonsprøve, deretter hadde vi halvannen time med Elenergiprøve. Jeg følte det gikk greit, gjennstår å se hvor bra det gikk ;) Det var det eneste vi hadde i dag.

Onsdag 25.04.2012

I dag hadde jeg planer om å teste PLS programmet som jeg lagde i går. Det programmet jeg opprinnelig hadde lagd var jo slettet men jeg hadde lagd et nytt et. Så første gang jeg testet det var det noen små feil ved det, som feil invertering av porter osv. Men etter at jeg hadde endret alt dette prøvde jeg programmet.

Hele programmet fungerte bortsett fra en ting, minne nr.2 ville ikke bli satt. Jeg aner ikke hvorfor, men resten fungerte. Det irriterte meg at jeg ikke fant ut av det. Jeg fant aldri ut hvorfor minnet ikke ble satt.

Men nå som jeg hadde koblet opp anlegget, ville jeg ikke koble det ned med en gang. Jeg ville ha det litt moro, så jeg koblet opp en buzzer til hvert relé. Jeg koblet en resistor i serie med buzzeren så jeg fikk litt annerledes lyd. Så tenkte jeg at jeg måtte lage noen lyder, så kom jeg til å tenke på The Imperial March. Denne melodien kan la seg gjøre med buzzerene. Så jeg prøvde å spille starten manuelt med hendene og det fungerte. Så jobber med PLS-programmet.

Jeg lagde også noen andre sekvenser, bare for moro skyld. Her er bilder og videoer:

Her er arbeidsbenken
Her er brettet med buzzerene
Her er startknappen(Detonator)
Her er lysene
Her er lysene fra Knightrider
Dette er tallene 0-7 i binærtall.

tirsdag 24. april 2012

Tirsdag 24.04.2012

De siste dagene har det ikke kommet noen blogg, rakk ikke på Fredag på grunn av Skarverennet.
Har for det meste surret litt rundt her og der, hjulpet andre. Jeg har også lest til prøven vi skal ha på fredag, i Automasjon og Elenergi.

I går startet jeg dagen med å lese i boka, før jeg senere fant ut t jeg skulle begynne på en kulesorterer. Denne skulle egentlig sortere ut plastkuler og metalkuler, men siden det manglet plastkuler fikk jeg ikke gjort den delen. jeg var litt usikker på hva den annet skulle gjøre, så jeg fikk ikke startet noe særlig på oppgaven.

Sånn så den ut:


I dag var det på tide å ha kvalifisering for konkurransen vi skal ha i Kongsberg 15.Mai. Jeg var på gruppe med Espen.

Så vi startet med å lage et sekvensdiagram i fellesskap, så begynte jeg på PLS-programmet og Espen begynte å tegne oppkoblingsskjema.

Så oppgaven gikk ut på å styre kontaktorer. Her er sekvensdiagramet:
Å få selve sekvensen inn i programmet var lett. Men den skulle repetere denne sekvensen 3 ganger før man trykket på startknappen igjen. Jeg tenkte med en gang jeg skulle bruke en "CTUD_INT". For denne kunne man resete. Men den fant jeg ikke i GX IEC Developer. Jeg klarte ikke å huske hva counterene het i GX, jeg fant bare "Counter" og "Counter M". Ingen av disse hadde reset funksjon så da fikk jeg ikke brukt en counter. Det var jo konkuranse så jeg kunne jo ikke spørre de andre.

Men jeg fant da ut at jeg skulle lage en liten sekvens på 3 trinn, som gjorde at den gikk igjennom sekvensen 3 ganger. Det tok litt tid før jeg viste hvordan jeg skulle lage den. Men kom til slutt på hvordan jeg skulle lage den.

Etter at jeg var ferdig med PLS-Programmet begynte Espen på oppkoblingen og jeg tegnet inn de siste komponentene i tegningen, dette var fort gjort og jeg begynte å koble opp sammen med Espen.

Det første jeg koblet opp var utgangene på PLSen og lysene, deretter koblet jeg opp inngangene. Espen sørget for at alle bryterne og lysene ble koblet opp riktig og til brettet. Når alt var ferdig koblet opp ble det seende sånn ut:

Da var det bare en siste ting som gjennstod før vi kunne teste anlegget, det var å foreta en sluttkontroll. Vi tok frem meggeren og begynte med isolasjonsteset, kontinuitetsteste og alt det der, alt var som det skulle. Vi satte i støpselet og PLS fungerte som den skulle. Startknappen, endebryteren og den induktive føleren fungerte. Da var det bare en ting som gjenstod, det var å føre over programmet til PLSen. Men i det jeg trykket "Build" på pcen, kom det opp en melding om at programmet ikke svarte. jeg avsluttet programmet og åpnet det på nytt, men der var det ingen ting igjen. Så alt vi hadde gjort var til ingen nytte -.-

Utrolig bittert, ute av konkurransen før den i det hele tatt hadde startet. Også var det ikke min feil engang. Hadde veldig lyst til å være med i konkuransen, jeg begynte med en gang å lage et nyt program men jeg rakk ikke å bli ferdig -.-

onsdag 18. april 2012

Onsdag 18.04.2012

I dag var planen å bli ferdig med multiskapet. Og det rakk jeg. Har gått over anlegget og rettet opp et par feil som jeg gjorde. Så det eneste jeg har igjen nå er å bytte ut kontaktoren. Jeg trodde det skulle brukes en 230V kontaktor, men det skal brukes en 24V kontaktor. Så den bytter jeg ut på fredag siden jeg ikke fant noen i dag. Også må jeg jo funksjonsteste anlegget.




tirsdag 17. april 2012

17.04.2012

I dag jobbet jeg videre med multiskapet. Jeg hadde bare en kanal som skulle kappes til. Resten hadde jeg kappet til dagen før. Dette var fort gjort. Når dette var ferdig var det på tide å begynne med oppkoblingen. I dag hadde vi bare 3 timer med automasjon, så jeg hadde ikke fult så mye tid som jeg trengte for å koble opp alt. Jeg rakk å feste alle komponentene og fikk koblet opp litt utstyr. Jeg fortsetter i morgen og regner med å bli ferdig da.

mandag 16. april 2012

Mandag 16.04.2012

I dag startet jeg dagen med å tegne inn komponentene på tegningen. Dette gikk ganske fort og greit.

Her er tegningen med komponentene på:

Så nå som jeg hadde tegnet arangementstegning over anlegget kunne jeg begynne å skru det opp. Jeg startet med å merke av hvor lange hver bit av kanalen skulle være. Så skjærte jeg av de lengdene. Deretter skrudde jeg fast kanalene til platen. Jeg gjorde akkurat det samme med DIN-skinnene. Da jeg var ferdig med å skru opp alt, så jeg at jeg hadde brukt 40mm x 40mm kanaler for det meste, men det var 3 kanaler som var       40mm x 50mm. Så jeg fant nye og byttet dem. Er ikke noe særlig mer å skrive om det. Brukte bare 2 timer på å skru opp alt, og det er ikke så ille.

Så i morgen begynner jeg å skru fast komponentene, og koble opp de komponentene.

Her er noen bilder fra i dag:

Her er plantegningen

Her er det "Orden i rotet".

Sånn ble resultatet.

Fredag 13.04.2012

I dag startet jeg med den neste oppgaven, den gikk ut på å koble opp et multiskap. Dette er et styreskap. Men før jeg koblet det opp skulle jeg tegne det.

Så jeg tegnet det i skala. Sånn at arket jeg har på pcen er 1:1 skala. Men når jeg kopierer det ut på et A4 ark, er det i 1:5 skala.

Det er vell ikke mer å si om det, brukte hele dagen på å tegne, sånn ble det seendes ut:

Sånn ser tegningen ut.
De skråe strekene er kanaler.
Og de rette strekene er DIN-skinner

Her er alle målene, i mm.

onsdag 11. april 2012

Onsdag 11.04.2012

I dag var ferien ferdig å det var på tide med mer skole.

Så i dag brukte jeg dagen på først å tegne teknisk koblingsskjema for hydraulikk oppgaven jeg hadde vært på.

Etter at jeg hadde tegnet det begynte jeg å tenke litt mer på utplassering. Jeg hadde skrevet søknad i ferien, og det eneste jeg nå mangler er å finne attesten fra BDM-elektro hvor jeg var utplassert i fjor. Dette er en veldig stor fordel å ha, tenkte jeg også skulle sende med en attest fra Meny hvor jeg jobber. Jeg ringte Lars min gamle lærer fra i fjor, for å høre om han fortsatt hadde den på Lier vgs.

Det var det jeg fikk gjort i dag.

Dette er skjemaene jeg tegnet:

Dette er PLSen

Her er det trykkmåling med et manometer.
Og trykkjustering.

Her er det dreie retningsvender for motor

Her er det bare et enkelt stempel.

søndag 1. april 2012

Fredag 30.03.2012

I dag ble det ikke så mye arbeid. Jeg startet i første time med minirapporten til prosjektet. Ble ferdig i andre time. Så ble det bestemt at vi skulle ha pølsefest igjen. Siden det var siste dag før påskeferien. Så etter storefri så vi på Sherlock Holmes og spiste pølser.

onsdag 28. mars 2012

Onsdag 28.03.2012

I dag fortsatte jeg med Skifte dreieretning. Jeg fant ut at jeg måtte endre noen ting på tegningen. Når jeg hadde tegnet tegningen gikk jeg ut ifra at nødstopp og stoppknappen skulle være i samme boksen, og at startknappene var i samme boks. Men jeg valgte å bruke en boks med nødstoppen i og en boks med start og stoppknappene i. Så derfor ble det litt endring i tegningen. Jeg valgte å kjøre styre-strømmen først igjennom nødstoppen, motorvernbryteren, deretter innom alle bryterne og til slutt gjennom A1 på kontaktorene. Jeg hadde også koblet til et nullhastighetsrelè, dette relèet hindret at man kan starte motoren mens den enda snurrer. Så den koblet jeg i serie med startknappene. Måten denne fungerer på er at når motoren snurrer, induseres det en spenning. Motoren er som en generator. Så man kobler den til L1 og L3, der måler den forskjellen i spenningen. Så når motoren har stoppet merker den det.

Etter at alt var koblet opp var anlegget klart til å startes, vi hadde sett over anlegget og tatt sluttkontroll på anlegget. Så da jeg trykket på startknappen startet motoren å gå, jeg trykket på stopp og den stoppet. Men når jeg trykket på startknapp nr.2 gikk motoren samme vei. Jeg regnet med en gang at det var fasene som var byttet om feil. Så jeg byttet om mellom L1 og L2. Når jeg trykket på start gikk den andre veien.

Så var det på tide med "Bugtesting", altså å finne feil. Jeg fant først og fremst ut at jeg ikke hadde koblet til "Nullhastighetsrelèet", bare strøm. Så jeg koblet det til L1 og L3 og det var i orden. Men jeg måtte jo teste hva som skjedde vis jeg holdt inne begge startknappene og trykket på stopp. Jeg trykket 3 ganger og alt fungerte som det skulle, men fjerde gangen gikk sikringen på brettet og i tavlen. Jeg begynte virkelig å lure på hva som var feil. Jeg tror det var kortslutning og at begge kontaktorene var inne samtidig. Men det er teknisk umulig, begge var forriglet, så med en gang en av dem startes brytes den andre kretsen med en gang. Også skjedde det bare en ut av fire ganger. Noe som kan være mulig men som jeg ikke tror har skjedd, er at det har gått strøm nøyaktig helt likt igjennom styrestrømmen på begge kontaktorene et bittelite øyeblikk før forriglingen slo til.

Her er noen bilder av anlegget:

Dette er nullhastighetsrelèet. Her kan man også se hvordan det kobles opp 
Legg til bildetekst
 Her er hele anlegget klart og ferdig oppkoblet
Strømtilførselen er borte siden testkjøringen allerede har funnet sted.
 Øverst til venstre er motorvernbryteren.
Under er de to kontaktorene pluss hjelperelè til forrigling og til lys.


 Dette er startknappene, stoppknappen 
og nødstoppen.
 Her er motoren og lysene til drift

Tirsdag 27.03.2012

I dag var det en ny tirsdag hvor vi holdt på med sekvensstyring.

Denne gangen skulle vi lage en sekvensstyring for 4 transportbånd, først og fremst skulle jeg bare få båndet til fungere. Så sånn ble sekvensen:


  1. Første sensor aktiverer, bånd nr.1 FWD og bånd nr.2 FWD
  2. Andre sensor deaktiverer bånd nr.1 FWD og bånd nr.2 FWD og aktiverer Bånd nr.3 REV
  3. Tredje sensor aktiverer Timer 1
  4. Timer 1 deaktiverer bånd 3
  5. Fjerde sensor aktiverer bånd nr.4 og aktiverer Timer 2
  6. Timer 2 deaktiverer bånd nr.4
Dette var første oppgave. Så la jeg til nødstopp i programmet, pluss en counter. Jeg hadde aldri brukt en counter før så det var jo litt artig å prøve. Dette var en Up/down-counter. Den teller både opp og ned. På counteren har man 5 innganger og 2 utganger.

Innganger:
  • CU=Her sendes inn et signal. For hver gang det blir sendt inn et signal her, teller den en opp.
  • CD=Her sendes det inn et signal. For hver gang det blir sendt inn et signal her, teller den ned.
  • R=Her sendes det inn et signal. Når det blir sendt inn et signal her blir counteren "Reset".
  • LD= Her skriver man inn et tall. Når counteren når dette tallet sendes det et signal ut på QU. Dette er den lave verdien.
  • PV=Her skrives det inn et tall. Når counteren når dette tallet sendes det et signal ut på QD. Dette er den høye verdien.
  • CV= Her blir verdien som counteren har telt til vist.
Her er anlegget:

Jeg fikk alt til å fungere å er fornøyd med det :)

mandag 26. mars 2012

Mandag 26.03.2012

I dag var det på tide å gå over til neste oppgave. Det er skifte dreieretning.

Dette er en ganske grei oppgave, er kjekt å bruke litt kontaktorer også, det blir veldig mye PLS på skolen. Så oppgaven gikk ut på å tegne styre/hoved-strømskjema. Det gikk fint og tegningen ble seendes sånn ut.

Hovedstrøm

Styrestrøm
Etter at jeg var ferdig med tegningen, var det på tide å begynne å koble. jeg bel ferdig med hovedstrømmen og fikk begynt på styrestrømmen, så er snart ferdig.

Fredag 26.03.2012

I dag gjorde vi oss ferdige med trykkkalibrering og begynte på temperaturkalibrering.

Temperaturkalibrering er ganske likt trykkalibrering. Den eneste forskjellen er at man har med temperatur å gjøre. Så her var det en måleomformer man stilte på. Her satte man temperaturen til en lav temperatur som man vet temperaturen på, så setter man den på måleomformeren og deretter skriver man inn verdien på temperaturen man har. Så gjør man det samme på den høye temperaturen. Vi brukte 500C og 1000C som setpunkt for temp.

Så på slutten av dagen skrev jeg ferdig minirapporten.

Denne brukte vi til å kalibrere med.
Denne tilsvarte 50 grader celsius

Denne brukte vi til 100 grader celsius.


Dette er kalibreringsloggen som fylles ut etter hver måling.


onsdag 21. mars 2012

Onsdag 21.03.2012

I dag startet dagen med rapportskriving. Jeg skrev først rapport for transportbåndet og deretter skrev jeg for stansemodellen. Dette tok cirka 1-2 skoletimer. Når jeg var ferdig med dette var det på tide å begynne på en ny oppgave. Denne gangen hadde jeg fått tildelt kalibrering. Så jeg startet med å lese på bloggen fra jeg hadde om kalibrering sist. Dette var ganske kjekt, fikk jeg repetert litt mer. Så begynte jeg å lese i den store boken om "Industriell Måleteknikk". jeg kunne jo en god del fra før av, men det var kjekt å repetere/friske opp. Etter at jeg hadde gjort det, var det på tide å lage en kalibreringslogg. Når man kalibrerer så er det viktig å logge resultatene man får. Denne loggen ser sånn ut:


Dette her er forsøk nr.1
Dette repeteres helt til det er bra nok.
Det kan ta lang tid.



Her er noen grafer som viser hvordan avviket er. På den øverste er "Skal verdien" under det målte signalet.
 Etter at jeg hadde lagd disse skjemaene koblet jeg opp det som trengtes av utstyr:


  • mA måler
  • Trykkalibrator
  • trykkmåler
  • trafo
Det gikk ganske greit å koble det opp, var ikke mye som skulle kobles opp. Sånn så det ut når jeg var ferdig:



 Når man skal kalibrere en trykkmåler bruker man en trykkalibrator til å simulere trykket. Da stiller man først inn det laveste trykket trykker man på en knapp som heter ZERO. Da setter man laveste verdi man kan måle.
Når man skal stille høyeste verdi, så stiller man høyeste verdi man skal måle på trykkalibratoren så den sender ut riktig trykk. Så trykker man på "Span" på trykkmåleren.

Trykkalibrator

mA måler

Her ser man trykkmåleren
knappene "Zero" og "Span" er til høyre


Trykkmåler
Viser 0.011BAR

Man kan også bruke trykkalibratoren til å måle mA.

Øverst på skjermen vises mA=20.001mA
Nederst vises trykket = 2000.1 mBar = 1 BAR





Tirsdag 20.03.2012

I dag var det å fortsette med transportbåndet. Jeg la inn nødstopp så man for stoppet anlegget vis det skulle være nødvendig. Sånn ser XG5000 programmeringsprogrammet ut:



Jeg var ferdig med alle oppgavene nå så det jeg ventet på var at den andre gruppen skulle bli ferdig med flyttearmen som jeg holdt på med i høst så vi kunne samkjøre dem. Ideen var å koble sammen PLSene, så et signal ble sendt når flyttearmen var ferdig med sin del. Dette signalet skulle starte transportbåndet og fortsette prosessen. Men det tok lang tid så jeg lagde et annet program til PLSen som fungerte på følgende måte:


Dette gjelder bare for metallklosser, er det plast går den bare rett forbi.


  1. Klossen kommer inn på feil side
  2. Klossen registreres av den induktive giveren
  3. Båndet endrer retning
  4. Klossen blir skilt ut
  5. Båndet endrer retning igjen
Så når jeg var ferdig med dette gadd jeg ikke vente lenger så jeg hentet en ny PLS og koblet dem sammen for å gjøre et forsøk å få dem til å kommunisere sammen. Men ingen ting av det vi prøvde fungerte. Dette er PLSene når de er koblet sammen.



Mandag 19.03.2012

I dag startet vi med transportbåndet.


Jeg startet med å koble opp FESTO-modellen til brettet, kabelen besto av 7 ledere. 2 ledere var strømtilførsel, og 2 ledere kom fra den Induktive giveren og kapasitive giveren. De resterende gikk til utskilleren og motoren forw/rev. Deretter koblet jeg strøm til trafo og PLSen.
Det som var igjen nå var å koble inn og utgangene til PLSen. Jeg hadde ikke brukt denne PLSen før. Men her var det felles COM port for alle utgangene. S/S ble bestemt ved at man sendte + eller – inn på COM porten ved inngangene.
Selve oppgaven båndet hadde var ganske simpel, båndet skulle skille ut metall og plastklosser hver for seg. Så metallklossene gikk ned i renna og plastklossene gikk videre. Selve oppgaven var ikke så vanskelig, det som jeg regnet med skulle bli utfordringen var hvordan man skulle bruke "GX5000". Og det var det "Vanskeligste".

Dette er båndet vi koblet opp.

Her er PLSen vi brukte

Innganger til venstre
Utganger til høyre
COM port nederst
Etter å ha brukt store deler av dagen til å koble det opp og programmere så var det tid for testkjøring. Når jeg testet det fungerte alt som det skulle og det var bra.

Jack hadde en inverteringsmodul liggende som vi fikk i oppgave å teste. Oppgaven dennes var å invertere signalet, sånn at den gir signal når f.eks den induktive ikke er aktiv. Også gir den ikke signal når den induktive giveren er aktiv. Den inverterer signalet. Og det fungerte. Den ser sånn ut:
Man sender signalet inn på 1 og så får man invertert signal på 4

Om meg

Bildet mitt
Tranby, Buskerud, Norway
Hei, mitt navn er Eivind, jeg er 17år og går vg.2 automasjon. Jeg går på Røyken videregående skole. Jeg har stor innteresse for automasjon og vil veldig gjerne dele min hverdag på automasjon, både så du kan se hvordan det er her og så du kan spørre spørsmål. Så jeg har derfor fått i oppgave å skrive om dette. Jeg vil oppdatere bloggen hver Mandag,tirsdag,torsdag og fredag.